Budacsik Films

Promo és sportfilmek készítése

Legyen saját filmed!

2018. november 07. 12:44 - budacsikattila

Ahogy eddig a képekből, ma videókból is elérjük azt a kezelhetetlen mennyiséget, ami miatt már szinte meg se nézzük őket, pedig egy nyaraláson, házibulin, kiránduláson, túrán készültek. A telefonon sosincs hely, pedig egyre nagyobb tárhellyel rendelkeznek, törölni pedig nagyon nehéz. Így mentegetjük a számítógépen, vagy külső HDD-re. A barátoknak, családnak megmutatni, vagy megosztani a közösségi médiában szintén nem lehet ilyen formában, ezért valószínűleg eltűnnek majd a süllyesztőben azokkal az emlékkel, amiket hordoznak.

Te örülnél-e annak, ha a saját videóidból, amik a telefonodon lapulnak, készülne egy összevágott, jól nézhető kisfilm?! Mert én nagyon, és annak idején valahogy így indult el a filmezés ötlete is bennem. De biztos vagyok benne, hogy ha nekem szükségem van erre, akkor másoknak is. 

Erre találtam ki, hogy olyan szolgáltatást indítanék, ami ezt a problémát segít feloldani. Ehhez azonban szükségem van egy minél több emberre kiterjedő piackutatásra, amiben felmérem, hogy ez az igény, ami alapvetően a sajátom, mennyire igénye másoknak is. 

Például múlt vasárnap voltunk a szolnoki RepTárban, és ott is készítettem videókat. Erről is szeretnék egy családi kisfilmet készíteni, mert nagyon jó emlék lesz.

Vagy, idén voltam Nemesvitán a párommal. Sok videó készült, de még meg se néztük őket, pedig november van. Egyedül ez a kisfilm készült róla.

És most, hogy lesz több időm, elkészül a teljes film is, ami visszahozza az ott töltött pillanatainkat. Azt pedig majd eldöntjük, hogy ez publikus, vagy csak a család számára mutatjuk meg. Én azt szeretném, ha ezt bárkinek lenne lehetősége megkapni, de filmeket vágni nem mindenki tud, főleg nem jól. 

Ha szavazol, akkor részt veszel egy olyan piackutatásban, aminek az eredménye sokak életére lehet hatással. Azok a barátaim, akiknek hasonlót már készítettem, nagyon boldogok lettek látva az eredményt. Úgy érzem, hogy mindenkiben van egy kis szerepelni vágyás is, ha máshol nem, leglaább a saját életünk filmjében.

komment

2018

2018. október 16. 10:27 - budacsikattila

Erős évem volt, nagyon nagyon sok tapasztalattal. Nézzünk bele, utána megnézzük, mi vár 2019-ben.

untitled_design_1.png

Miért nem videóblogolok? Azt gondolom, hogy írni jó. Nagyon jó! Nem azért, mert szeretem a billentyűzetem hangját (pedig nagyoooon), hanem azért, mert az írás rendkívülien képes fejleszteni, még ha ez nem is látszik meg rajtam.

Április. Hivatalosan elindult a vállalkozásom. Merész lépés volt, mert a KATA havonta 25e Ft, és egyelőre nem volt bevétel. Azt tudtam, hogy az elejétől kezdve legálisan fogom csinálni, és a következő hónapokban minden bevételem befektettem eszközökbe (is). 

2018 májusa meghozta az első munkát, ami hatalmas kihívás volt. Ez volt az Ultra Trail Hungary (ide kattintva megnézhetitek). Ha jól emlékszem, ez körülbelül 39 óra volt alvás nélkül, ebből a forgatás 24-25 óra. Úgy éreztem, hogy minden tapasztalatlanságom ellenére, kihoztam magamból a maximumot, és nagyon sokat tanultam belőle.

Aztán szép lassan beindult a gépezet. Jött az EMT, néhány reklám spot (TOTO Sport, BB'z Bár) és a sportrendezvények. Voltak húzósabb időszakok is, amikor nagyon nehéz volt fókuszálni. Most tartok egy kis pihenőt. Nem is vállaltam semmit októberben, csak egyetlen munkát, aminek most írom a forgatókönyvét, vasárnap pedig leforgatjuk. 

Októberben jelentkeztem a Lumiere Filmiskola Segédoperatőr szakára. Már volt néhány előadás, és izgatottan várom a folytatást. A mozi filmkészítésbe kapok betekintést elméletben, és később gyakorlatban is. Az itt megszerzett tudásommal is javítani tudom majd a vállalkozásom színvonalát. Ééés eljött 2019. 

untitled_design.png

2019

Nagyon érdekes évem lesz. Már most vannak kiváló munkák, amiket nagyon várok, és a filmes sulival is végezni fogok januárban. Új kamera is tervben van. Bíztató, és reményteli a jövő, de jól tudom, hogy bármi közbejöhet, és talán semmi sem fog sikerülni. Ez mindig benne van a pakliban, de valahogy nem tudom, és nem is akarom elképzelni.

Van egy tervem, egy célom, és minden nap teszek érte valamit. Még ez a bejegyzés is erről szól, és ezért van. Szóval kövessetek Instagramon és Facebookon, mert sose tudhatjátok, hogy mikor szeretnétek egy kisfilmet magatoknak. 

komment

Instagram videó maximum hatékonysággal

2018. augusztus 24. 16:23 - budacsikattila

Rossz a borítókép? Levágja a videóid szélét az Instagram?

Azt vettem észre, hogy sokan nem ismerik az Instagramon elérhető videós lehetőségeket, beállításokat. Annak idején úgy indult az Instagram, hogy csak képek, és csak négyzetes képet tölthetünk fel, de mára ez teljesen megváltozott. A legfontosabbakat elmondom, és megmutatom, hogy a videóimat a maximális hatékonysággal alkalmazhassátok. 

Crop / No Crop!

Van lehetőség a videókat (és képeket is) wide módban feltölteni, azaz nem vágja le (crop) a videó széleit, hogy négyzetes legyen, így megtekintés közben a teljes videó látszik majd. Ehhez azt kell tenni, hogy amikor kiválasztod a videót, akkor a képernyő közepén, bal oldalon megjelenik egy kis ikon.

01.png

Arra kattintva behúzza a videót eredeti méretre. Próbáljátok ki.

Cover / or not Cover?!

Ha beállítottad a képarányt, és a következő oldalra léptél, akkor elértél a borítókép (Cover) beállítás lehetőséghez, ami a jobb alsó sarokban van. 

Nagyon fontos: ha ezt nem állítod be, akkor a videó első képkockáját használja fel, ami adott esetben fekete képkocka is lehet, ha a videó éppen a feketéből indul. A kattintások száma pedig drasztikusan kevés lesz. 

cover1.png

Ha rákattintottál, akkor itt az ujjaddal mozgatva tudod megkeresni a tökéletes pillanatot, ami megfelel borítóképnek. Ez fog látszani a videódból, amíg el nem indítja valaki.

cover2.png

A Filter értelemszerűen a videó minőségét is csökkenteni fogja, tehát nem ajánlom, ha a videót velem készítetted. Trim: nem szükséges, mert a videó hossza pontosan akkora lesz, amekkorára szükséged van.

Ezen kívül nagyon fontos a mellékelt szöveg, és a kapcsolódó hashtag-ek használata.

Üdvözlettel

Budácsik Attila

budacsikfilms.com

Facebook | Instagram

komment

Professzionális portfólió weboldal INGYEN

2018. június 10. 18:05 - budacsikattila

Minden kezdő vállalkozás szinte hetek alatt eljut arra a következtetésre, hogy kell egy weboldal. Egy professzionális portfólió weboldal 3 tipikus módon készülhet el.

1) Jó pénzért, megfizetve a megfelelő szakembereket, akik megpróbálják megérteni, és megvalósítani az igényeidet. Ez általában jó, eltekintve attól, hogy a jó szakembereket jól meg kell fizetni, mert minőségi munkát várhatunk el. Ők profik. 

2) A másik, hogy egy haver megcsinálja húszezerért. Ebben a csapda az szokott lenni, hogy vagy megbízhatatlan, vagy némi szaktudása mellett nincs szépérzéke, illetve nem ismeri az aktuális trendeket, és még azt sem érti meg, amit Te szeretnél.

3) A harmadik, ha magadnak csinálod, és általában ez a lehető legrosszabb, amit tehetsz. Állítólag! De ki tudja a legjobban, hogy mire van szükséged? Mert ha nem Te, akkor bele se fogj, és tovább olvasnod is felesleges lesz. 

Az első komoly munkámmal felbukkant az igény egy portfólió weboldalra meglétére. Az első lépés az volt hogy keresek erre egy céget, és gondoltam, hogy szánok rá 100,000 Ft-ot. Kissé megkeseredett keresgélés után, az asztalra csaptam: francba is, megcsinálom. Persze nekem könnyű, hiszen 8-10 évvel ezelőtt foglalkoztam weboldalak fejlesztésével is. Ez lett a végeredmény budacsikfilms.com

Free HTML template

Azzal kezdtem, hogy beírtam a Google keresőbe: "free HTML template". Az ok egyszerű. Ingyen szeretném, ha már dolgozok vele, ugyanakkor tudom, hogy már kopottasak programozói képességeim, és maradiak. Így kapok egy jól kinéző, szép kódú vázat, amit magamra szabhatok. 

Mit szerettem volna megmutatni? 

A felső menü a minden. Itt már közölni szerettem volna minden fontos kontakt információt, kezdve a közösségi média linkeken át az e-mail címig, és még egy kis menüt is.

screen_shot_2018-06-10_at_17_38_02.png

A fejléc (kép) az enyém, mert én vagyok a vállalkozás, a brand, és igenis lássanak. Viszont egy kép Önmagában nem mutatós, és pazarlás ezen a helyen, ami még görgetés nélkül elérhető, ezért itt akartam megmutatni magamból először. Ki vagyok, milyen vagyok, szlogen, és média linkek feltűnően.

wp.png

Ezek voltak az alap igényem, a referencia részen kívül. Ettől kezdve már szállhatott a kreativitásom, és a szabad időm is :) Említettem, hogy a template az egy vezérfonalat, nem nekem kellett mindent kitalálni, cserébe inspirált a template kinézete, és belehelyezem magam. A következő elem vegyes. Szöveget és két videót is tartalmaz. 

screen_shot_2018-06-10_at_17_42_16.png

Teljesen mindegy, hogy mit szeretnél a továbbiakban, ilyen módszerrel megvalósítható, és még jól is fog kinézni. Mindenkinek saját magára, és a vállalkozására kell szabnia. A továbbiakban még leírom azt, hogy hogyan dolgozom, és van egy referencia listás blokk is.

A következő fontos rész a lábléc (footer). Azért nagyon fontos, mert ha valaki idáig legörget, azt már érdekled, és nem teheted meg, hogy nem szolgálod ki bármivel, amire csak szüksége lehet. Mik ezek?

 1. Kapcsolat. Igen, újra, és igen, itt is szinte mindent.
 2. Social Media: minden, ami csak létezik.
 3. Kapott dicséretek. Miért ne?! Inspiráló, és önbizalmat ad.

screen_shot_2018-06-10_at_17_46_58.png

FONTOS: Csak saját képeket használj. Legyél eredeti. 

Statisztika

Nem lehet, és nem is kell megkerülni. Kinek nincs ma már Google levelezése? Ha van, akkor van Google Analytics is. Ha nincs, csinálj! Egyszerűen csak beregisztálod a fiókot mint webhely, majd kapsz egy követő kódot, amit be kell illesztened a blogod vagy weboldalad forráskódjába, és innentől már csak az a feladatot, hogy megtanulsz statisztikákat értelmezni, és értékelni.

Többnyelvűség

Éppen ezen dolgozom, és az én megoldásommal ez pofon egyszerű, hiszen nincs aloldal. A főoldalam lemásolom, átnevezem a file nevét pl: index_en.html-re, és átírok mindent angol nyelvre. A jobb felső sarokba pedig ki kell tenni egy kis zászlót, amivel a két kezdőlapod között váltogathatsz. Nagyon egyszerű, profi, és igényes egy leendő ügyfél számára.

Ez nem egy részletes útmutató, hanem inkább ötletelés, és bíztatás, hogy Te is meg tudod csinálni magadnak. Sokat kell olvasni, nézz utána mindennek, amit nem értettél a fenti cikkemben, és tanulj!! 

komment

UTH2018 a videós szemével

2018. május 23. 19:12 - budacsikattila

2015-ben még indulóként álltam az UTH 52km-es távjának rajtzónájában. Három évvel később pedig én forgattam. Micsoda élet :) Az előzetesét lent belinkelem. Jó kérdés lehet, hogy egy 24 órás forgatási anyagból hogyan tudtam 2 nappal később prezentálni az előzetest. Lehet, hogy erre is kitérek.

screen_shot_2018-05-22_at_20_16_36.png

2017 december 04., hétfő van, este 18:27

Messenger, Csanya írt. Nagyon tetszett a lényegretörő hozzáállása. Azonnal igent mondtam, pontosabban: "Huh, igen!!" Igazából még nem tudtam semmit, hiszen a köszönést leszámítva egyetlen sor után vágtam rá a választ, és szinte azonnal. A gondolataimban viszont azalatt a pár másodperc alatt sok dolog lepergett, felgyorsult, és tiszta döntes volt. Intuícióból! 

dsc04691.jpg

Azért hozzá kell tennem, hogy Csanya nagyon bátor, és bevállalós üzletember, és nem tudom, hogy mit látott, ami miatt megbízott, mindenesetre nagyon hálás vagyok érte. Majdnem 6 teljes hónapom volt a versenyig, és tudtam, hogy addig még sok dolog változik. Jöttek munkáim, lett tapasztalat, új kamera stb.. és ezek mind mind kellettek. Még az esemény napján is elmentem a Media Markba, és vettem tartalék elemeket, fejlámpát, refit, autós töltőt. Nagyon hasznos volt!

dsc04707.jpg

Nem tudom, hogy mi látszik a képen, de pl a fát a refivel világítottam meg, így beállítva a fókuszt, amikor nem éppen az érkezőket vártam. A képen konkrétan Dobogókőnél vagyunk, és az első futó már a láthatáron. Gimballal várom, és futok utánuk egy darabon, de csak a fotósig, hogy neki ne zavarjak be. 

6 helyszínen forgattam összesen, ezért az autós töltő, ha nem is életmentő, de oltári nagy ötlet volt, és rendkívül hasznos. Egy szabály volt. Ha megy az autó, akkor a töltő mindkét csatlakozójában legyen valami. Ez bevállt.

dsc04731.jpg

4:46 - megyünk a következő helyszínre, de többször is meg "kellett" állni, mert gyönyörű volt a napkelte előtti óra. Emiatt voltak csúszások, de az ütemtervem kellően rugalmas volt, hogy ez ne okozzon gondot. Tulajdonképpen csak a helyismeret segített volna a még jobb tervezéshez. 

Érdekes, hogy reggel 8-ig szinte repült az idő, nekem. Rebeka azért már érezte, de kitartott, és amikor lehetett, hagytam pihenni az akkor még hűvös autóban. Így volt Pilismaróton is, ahol egészen sokáig ementem az erdőbe, és itt kaptam el az első napsugarakat is. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy sikerült.

dsc04742.jpg

A képekért nagyon hálás vagyok Rebekának. Nem volt könnyű dolga egész nap. Sokat köszönhetek neki, és nagyon jó érzés, hogy büszke Ő is az eredményre. Remélem, hogy majd a teljes film is tetszeni fog neki (is). 

Miután feljött a nap, sokkal egyszerűbb volt forgatni, mert volt elegendő fény. Néha kicsit túl sok is, de szerencsére vettem polár szűrőt, aminek segítségével kontrasztosabb és színnel telítettebb snittek születhettek napfényben is, ami különösen tájképeknél jön jól. Plusz a kozeliek is szebbek lettek, mivel a csökkentette a bejutó fényt, ami a rekesz nyitását eredményezi, ami meg a szebb elmosást. 

A rekesz. Kis szakmai rész.. Ahogy a fotósoknál általában full manualban szokás használni a gépet, úgy igaz ez a filmezésnél is. Ezalól kivétel a rendezvény videózás. Itt ugyanis nincs idő manual fókuszt állítani, mindig lencsét cserélni, vagy szűrőket, mert ha elfutott, akkor nem szólhatok, hogy jöjjön vissza. Ezért záridő elsőbbséggel (kézi) minden mást automatán használok. A WB néha kivétel, de automata követő AF, és automata rekesznyílás, természetesen SLog2. És még így is figyelni kell fps váltásnál, hogy a zárat utána húzzam.

dsc04754.jpg

Gyertek!

Vissza az értelembe. Az idő tökéletes volt, a futóknak talán kicsit meleg is. Nekem már a célzónában volt sok kicsit, de addigra már elég sok óra volt bennünk, és sok km a lábunkban. Sajnos nem mértem le, de 10-15km megvolt. Szerencsére videós szemmel is jól tervezhető az útvonal, feltéve, ha nem az a cél, hogy minden minden meglegyen, de az már egy másik kategória.

Hosszú nap volt. Este hideg, nappal meleg, néha éhesen, néha sietősen, de nagyon jó volt. Köszönöm, ha elolvastátok. Video lent! Sziasztok!

dsc04776.jpg

komment

Mennyibe kerül egy kisfilm?

2018. május 15. 11:48 - budacsikattila

Egy kisfilm elkészítése három fő lépésből áll: előkészítés, forgatás, utómunkaEgyedül dolgozom, projekt alapon, szerződéssel. Kivétel a jótékonysági, vagy egyéb munkák.

Az árképzés, az alábbi szempontok szerint alakul:

 • Előzetes megbeszélések. Online, személyesen.
 • Forgatási idő - egy nap, több nap.
 • Forgatási helyszín(ek) forgatáshoz és terepszemléhez.
 • Forgatás témája.
 • Határidők.

Az előzetes megbeszélések elég jól működnek online is, de sokszor nagyon hatékony a közös ötletelés személyesen is. Ezt akkor érdemes, ha már az árajánlat elfogadásra került, illetve elég biztos, hogy velem szeretne dolgozni az ügyfél.

A forgatási idő kell a napidíj számolásához. Ez lehet fél nap, egész nap is. 

A forgatási helyszín a terepszemle és a kiszállási költségek meghatározása miatt fontos, illetve forgatási engedély megkérése is szükséges lehet. A terepszemle során kilátogatok a helyszínre, hogy lássam hol kell dolgozni, milyenek a fények, a környezet, és milyen lehetőségek vannak. Ez sokat segít a felkészülés és forgatókönyv megírása során.

Mit készítünk pontosan? Mi a téma, milyen hosszú videóra lesz szükség, és milyen utómunkákra? Jó, ha minél pontosabban tudom, hogy mit kell elkészíteni, és milyen felhasználásra készül. A videó témája meghatározza a zenét, hangeffektek, a képi világot, a színeket, és a vágási stílust is. Nem utolsó sorban a felhasznált technikát.

A határidő azért kell, mert ha extrém megoldásokra van szükség, mindent megteszek, hogy elkészüljek, de ez feláras lehet, vagy lehet, hogy egyszerűen csak nem tudom elvállalni. Sokan elég lehetetlen határidőt kérnek, pedig általában nincs igazi ok arra, hogy miért menjen a minőség rovására a teljesítés. 

Mindezek ismeretében dől el, hogy 100,000 Ft vagy 500,000 Ft lesz a végösszeg. Illetve, van az az eset, amikor egy konkrét ajánlattal keresnek meg.

untitled_design.png

Összecsapott low budget videókat nem fogok elkészíteni. Amit elvállalok, és elfogadtad az árajánlatot, azt a tőlem telhető legjobb minőségben fogom elkészíteni. Minden megkeresés teljesen egyedi, egyedi árat, és megoldásokat igényel, és a végeredményben is arra törekszem, hogy ne egy sematikus videót kapj, ami csak egy lesz a sok közül. Ha kíváncsivá tettelek, tekintsd meg az eddigi, és folyamatosan bővülő referenciáim.

Ez a poszt azért született, hogy könnyebben el tudjam magyarázni, hogy miért lehet az, hogy elsőre soknak tűnhet az árajánlatban szereplő összeg. Lássátok, hogy mit tartalmaz, és mit kaptok a pénzetekért, ami pl egy autószervizben nem biztos, hogy így lesz. Csak kiperkáltok 100-150e Ft-ot, és elvileg jó az autó.

screenshot_2018-11-09_at_7_16_02.png

komment

UTH 2018 terepszemle

2018. május 13. 12:57 - budacsikattila

Az erdők életerős zöldben pompáznak. A patakok tele, a madarak is izgatottak. A legtökéletesebb időszak, hogy szuper vágóképeket készíthessek. Éppen ezért, tegnap bejártuk Szentendre után Dobogókő, Pilisszentlélek, Dömös területét, benne a Rám-szakadékkal. Több mint 10km került a lábunkba.  De miért?

Az Ultra Trail Hungary egy 112km-es, félig önellátó verseny 200 indulóval és 4200m szintemelkedéssel, ami átszeli a Pilis és a Visegrádi hegységet. És már csak 1 hét a rajtig. Én pedig szerencsés vagyok, mert ott leszek, és igyekszem egy nagyon jó kisfilmet készíteni.

dsc04620_2.jpg

Az erdő önmagában nagyon szép. Ott kell lenni, be kell szívni az élményt, és hatalmas feladatot kaptam azzal, hogy mindezt tegyem "vászonra". Techniailag sokkal nehezebb ezt jól ábrázolni, és a tegnapi napunk ezzel telt. Lesz még terepszemle. Megnézzük Lepence és Visegrád környékét is, és visszatérünk Dömösre is. A képek mellett viszont nagyon fontosak a hangok is. Sikerült felvenni az erdő "zaját", patakok csörgedezését, és a madarak szólóit. Rendkívül kíváncsi vagyok már a végeredménye.

dsc04549_2.jpg

A legfontosabb az volt, hogy mérjük az időt a pontok között, hogy hol lehet parkolni, onnan mennyi a frissítő pont, és az, hogy a frisssítőktől merre érdemes bemászni az erdőbe, ahol elkaphatom a futókat. Bár túl mesterien nem szeretek, és nem szoktam tervezni, mert engem korlatoz az alkotói szabadságomban, és a rögtönzés lehetősegét is csökkenti. Viszont kell egy ütemterv, hogy tartani tudjam a célomat. 

dsc04581.jpgNem mondanám, hogy nincs rajtam nyomás. De! remélem, hogy ez eltart örökké, mert amíg izgulok, hogy jó legyen, addig az azt jelenti, hogy jó munkát akarok végezni, és igazi kihívást jelent. Szóval, tartson amíg élek ez az érzés :)  

És akkor pár képkockát is.

screen_shot_2018-05-13_at_16_15_48.png

screen_shot_2018-05-13_at_13_54_13.png

screen_shot_2018-05-13_at_13_57_17.png

komment

European Masters Throwdown 2018

2018. május 07. 10:40 - budacsikattila

Egy egész napos CrossFit bajnokság forgatása volt az idei év eddigi legjobb melója. 13 óra forgatás, 4-5 óra alvás, és másnap délutánra már kint a videó. Eddig 6000-en látták, több mint 60 share, kb 20 órája van kint. Nagyon jó érzés, amikor jól látható pozitív eredménye van a munkámnak, és úgy érzem, hogy valódi értéket teremtek. Érzést, hangulatot szeretek átadni a videóimmal. Remélem sikerült.

Micsoda nap volt! Egy remek kollaborációnak köszönhetően (Zeroz Films) én forgathattam és vághattam az EMT 2018 döntőjének első napját, és nagyon jó munka volt, és talán egy jó barátság kezdete is. Sokat tanultam belőle. Aki nem ismeri, ez egy kvalifikációs európai szintű CrossFit verseny döntője, ami most szombaton (2018.05.05.) és vasárnap volt megrendezve a Budapesten a Sport11-ben.

Aki kíváncsi, itt az első (rövid) összefoglalóm az első napról. Véleményeket kommentben bátran, nagyon sokat jelent.

EMT 2018 | Saturday | Sony a6300 + Sigma f/1.4 30mm from Attila Budácsik on Vimeo.

A legfontosabb tapasztalat az volt, hogy hogyan kell egy 13 órás forgatásra felkészülni, és végig figyelni arra, hogy ne maradjak le semmi fontosról. 160GB, több mint 3 óra nyersanyag lett, ami nagyon soknak számít. Ez talán nevezhető hibának is, bár azt mondom, hogy a többől még lehet elvenni, de ha valami hiányzik, azt már nem lehet bepótolni egy rendezvényen.

Hogyan is lehet lemaradni? Például úgy, hogy lemerül a gimbal, tele lesz a kártya, vagy a gép merül le. Minden esetben idő visszamenni a hátizsákhoz, cserélni, másolni stb... erre nincs mindig idő. Tartalék akkuk a zsebben, a kártyát folyamatosan figyelni, és cserélni, vagy felmásolni a külső vinyóra. Utóbbit választottam, és rendszeresen tudtam akkukat is tölteni. Egyszerűen minden klappolt. 

A másik kényes pont volt az új kamera. Most vizsgázott nálam először a Sony A6300. Csillagos ötös, imádom! Nagyon jó kamera, ezért az árért kiváló. Még az éjszakai felvételek is nagyon tetszettek amikor láttam a nyersanyagot, fényelés és utómunka után pedig.. álom, úgy örülök, hogy megvettem, nagyon megérte. Sokkal minőségibb produkciókat tudok elkészíteni. 

Before / After

screen_shot_2018-05-06_at_18_58_39.png

Köszönöm, hogy elolvastad!

img_1468_1.jpg

komment

Gyulai Pálinkafesztivál 2018

2018. május 02. 00:08 - budacsikattila

Sajnos sajnos nem úgy sikerült, ahogy terveztem. Sokkal több időt szerettem volna ott tölteni, és nagyon sok pálinkát kóstolni. Egészen más lett a eredmény, és ezt 1 percben meg is mutatom nektek. Remélem tetszeni fog :)

Gyulai Pálinkafesztivál 2018 from Attila Budácsik on Vimeo.

Jövőre remélem eljutok megint, és sokkal több időt lehetek kint. Addigis... lesznek még fesztiválok szerte az országban, csapjunk oda :) 

komment

Sony a6300 - megvettem végre

2018. május 01. 23:57 - budacsikattila

És igen! Régóta meg akartam venni ezt a kamerát, és végre olyan akció jött velem szembe, amivel már tudtam élni. A legfontosabb funkciói, ami miatt ezzel akarok videozni az a6000 helyett, az a következők:

 • mikrofon bemenet
 • S-Log
 • időjárásálló váz
 • 4k
 • PP profilok

Mikrofon bemenetet nem is kell magyarázni, nagyon kellett volna már. S-Log használata pedig már nagyon alapnak számít, ha az ember kicsit is komolyabban veszi a videózást, filmkészítést, és persze, leginkább az utómunkát. Kicsit mint a képek esetében a raw formátum. 

Időjárásálló, amire nagy szükségem lesz, és ettől kicsit félek is. Lesz egy nagyobb projektem a szabad ég alatt, és olyan 15-18 óra forgatási idővel, ami azért nem kevés. Szünet nélkül persze. 

4k a gyönyörű vágóképek miatt kell nekem, és valószínűleg a végeredmény 1080p lesz, ami szebb, mint amit eredetileg is 1080p-vel vesznek fel ezzel a kamerával. Majd a PP profilok, amiket tökéletesen testre lehet szabni, ízlés és megszokás és persze esemény szerint. Imádni fogom, hiszen már most is imádom!

Íme az első teszt videóm. Több egyelőre nincs, mert nagyon sok a munkám, de minden újat mostmár ezzel fogok vállalni. Vagyis, mint A-kamera, és B-kamerának marad a 6000-es :) 

Sony A6300 S-Log2 test | Budapest from Attila Budácsik on Vimeo.

 

komment
Címkék: sony slog a6000 a6300