Budacsik Films

Promo és sportfilmek készítése

UTH2018 a videós szemével

2018. május 23. 19:12 - budacsikattila

2015-ben még indulóként álltam az UTH 52km-es távjának rajtzónájában. Három évvel később pedig én forgattam. Micsoda élet :) Az előzetesét lent belinkelem. Jó kérdés lehet, hogy egy 24 órás forgatási anyagból hogyan tudtam 2 nappal később prezentálni az előzetest. Lehet, hogy erre is kitérek.

screen_shot_2018-05-22_at_20_16_36.png

2017 december 04., hétfő van, este 18:27

Messenger, Csanya írt. Nagyon tetszett a lényegretörő hozzáállása. Azonnal igent mondtam, pontosabban: "Huh, igen!!" Igazából még nem tudtam semmit, hiszen a köszönést leszámítva egyetlen sor után vágtam rá a választ, és szinte azonnal. A gondolataimban viszont azalatt a pár másodperc alatt sok dolog lepergett, felgyorsult, és tiszta döntes volt. Intuícióból! 

dsc04691.jpg

Azért hozzá kell tennem, hogy Csanya nagyon bátor, és bevállalós üzletember, és nem tudom, hogy mit látott, ami miatt megbízott, mindenesetre nagyon hálás vagyok érte. Majdnem 6 teljes hónapom volt a versenyig, és tudtam, hogy addig még sok dolog változik. Jöttek munkáim, lett tapasztalat, új kamera stb.. és ezek mind mind kellettek. Még az esemény napján is elmentem a Media Markba, és vettem tartalék elemeket, fejlámpát, refit, autós töltőt. Nagyon hasznos volt!

dsc04707.jpg

Nem tudom, hogy mi látszik a képen, de pl a fát a refivel világítottam meg, így beállítva a fókuszt, amikor nem éppen az érkezőket vártam. A képen konkrétan Dobogókőnél vagyunk, és az első futó már a láthatáron. Gimballal várom, és futok utánuk egy darabon, de csak a fotósig, hogy neki ne zavarjak be. 

6 helyszínen forgattam összesen, ezért az autós töltő, ha nem is életmentő, de oltári nagy ötlet volt, és rendkívül hasznos. Egy szabály volt. Ha megy az autó, akkor a töltő mindkét csatlakozójában legyen valami. Ez bevállt.

dsc04731.jpg

4:46 - megyünk a következő helyszínre, de többször is meg "kellett" állni, mert gyönyörű volt a napkelte előtti óra. Emiatt voltak csúszások, de az ütemtervem kellően rugalmas volt, hogy ez ne okozzon gondot. Tulajdonképpen csak a helyismeret segített volna a még jobb tervezéshez. 

Érdekes, hogy reggel 8-ig szinte repült az idő, nekem. Rebeka azért már érezte, de kitartott, és amikor lehetett, hagytam pihenni az akkor még hűvös autóban. Így volt Pilismaróton is, ahol egészen sokáig ementem az erdőbe, és itt kaptam el az első napsugarakat is. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy sikerült.

dsc04742.jpg

A képekért nagyon hálás vagyok Rebekának. Nem volt könnyű dolga egész nap. Sokat köszönhetek neki, és nagyon jó érzés, hogy büszke Ő is az eredményre. Remélem, hogy majd a teljes film is tetszeni fog neki (is). 

Miután feljött a nap, sokkal egyszerűbb volt forgatni, mert volt elegendő fény. Néha kicsit túl sok is, de szerencsére vettem polár szűrőt, aminek segítségével kontrasztosabb és színnel telítettebb snittek születhettek napfényben is, ami különösen tájképeknél jön jól. Plusz a kozeliek is szebbek lettek, mivel a csökkentette a bejutó fényt, ami a rekesz nyitását eredményezi, ami meg a szebb elmosást. 

A rekesz. Kis szakmai rész.. Ahogy a fotósoknál általában full manualban szokás használni a gépet, úgy igaz ez a filmezésnél is. Ezalól kivétel a rendezvény videózás. Itt ugyanis nincs idő manual fókuszt állítani, mindig lencsét cserélni, vagy szűrőket, mert ha elfutott, akkor nem szólhatok, hogy jöjjön vissza. Ezért záridő elsőbbséggel (kézi) minden mást automatán használok. A WB néha kivétel, de automata követő AF, és automata rekesznyílás, természetesen SLog2. És még így is figyelni kell fps váltásnál, hogy a zárat utána húzzam.

dsc04754.jpg

Gyertek!

Vissza az értelembe. Az idő tökéletes volt, a futóknak talán kicsit meleg is. Nekem már a célzónában volt sok kicsit, de addigra már elég sok óra volt bennünk, és sok km a lábunkban. Sajnos nem mértem le, de 10-15km megvolt. Szerencsére videós szemmel is jól tervezhető az útvonal, feltéve, ha nem az a cél, hogy minden minden meglegyen, de az már egy másik kategória.

Hosszú nap volt. Este hideg, nappal meleg, néha éhesen, néha sietősen, de nagyon jó volt. Köszönöm, ha elolvastátok. Video lent! Sziasztok!

dsc04776.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://budacsikfilms.blog.hu/api/trackback/id/tr9613994764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.